ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ
Μία Χριστουγεννιάτικη παραδοσιακή συνταγή από τη Μ. Ασία που έφεραν μαζί τους στη Χαλκιδική οι πρόσφυγες
Υλικά:
1 κιλό κρέας χοιρινό από μπούτι ή σπάλα
3 κυδώνια
1 καρότο
8-10 δαμάσκηνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
χυμό ντομάτας και 1 κουταλάκι πελτέ
1-2 ξυλάκια κανέλας
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Το κρέας κομμένο σε μερίδες το σοτάρουμε με ελαιόλαδο να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο κομμένο σε φετούλες. Όταν μαραθεί το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ τα μπαχαρικά προσθέτουμε νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.
Όσο βράζει το κρέας καθαρίζουμε τα κυδώνια από την φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε 6 κομμάτια το καθένα. Τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα. Βράζουμε για 5 λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο.
Το φαγητό μας δεν πρέπει να έχει πολύ ζουμάκι αλλά να μείνει με δεμένη σάλτσα και με το λαδάκι του